Middeleeuwennl.jouwweb.nl
Home » Waar en hoe begonnen de Middeleeuwen?

Wanneer en hoe begonnen de Middeleeuwen? 

 

De Middeleeuwen begonnen na de val van het Romeinse Rijk en het eindigde toen de Renaissance begon. De Middeleeuwen duurden 1000 jaar. Deze ontstonden vanuit:

1. de Romeinse beschavingen Rome bestond oorspronkelijk uit verschillende kleine nederzettingen gesticht door Latijnse stammen.De Latijnse dorpjes waren lagen op de heuvels de Palatijn, Capitolijn en Quirinaal.Deze nederzettingen zouden  na verloop van tijd samen gaan werken  waaruit de stad Rome ontstond.
 
2. het Christendom: tijdens de gehele middeleeuwen was het christendom in zowel het Latijnse Westen als het Griekse Oosten de heersende godsdienst met daardoor grote invloed op het dagelijks leven.In het Romeinse Rijk werd het Christendom vaak gezien als een Mysteriecult (een groep mensen die een geheimzinnige god vereert). 

3. de Germaanse stam:Onze kennis van de Germaanse volkeren en stammen voor de volksverhuizing is grotendeels gebaseerd op door Griekse en Romeinse die over hen schreven.De Germaanse maatschappij had zich gegroepeerd rond families en geslachten met een gemeenschappelijke voorvader.De stammen werden geregeerd door edelen.