Middeleeuwennl.jouwweb.nl
Home » Dagelijks leven in de middeleeuwen

Dagelijks leven in de middeleeuwen                                                                                                                                                                             

horigen

In de Middeleeuwen was een horige een boer en hij was geen vrij mens. Het land, zijn dieren, zijn kleren en hijzelf was in bezit van de landheer. Deze boeren werden horigen genoemd. In ruil voor hun werk mochten de boeren op een stukje grond hun eigen eten verbouwen. Gereedschap en kleren maakten ze zelf. De boeren woonden in eenvoudige rokerige huisjes van klei of leem en stro. De meeste boeren werden maar 25 jaar oud. Doordat ze veel te hard moesten werken en te weinig voedsel voor zich zelf konden verbouwen.

 

 

Vrije boeren

Er waren ook boeren die geen bezit van de landheer waren. Dit noemden ze vrije boeren.Vrije boeren konden in een eigen boerderij wonen. Ze mochten grond en vee bezitten en ook zonder hun vrijheid kwijt te raken goederen houden van derden. Als tegenprestatie leverde de vrije boer diensten of goederen. Vrije boeren mochten gaan staan en gaan waar ze wilden, trouwen met wie ze wilden en goederen kopen en verkopen.

Stadsbewoners

Toen er meer handel gedreven werd, ontstonden de steden. Vaak langs een rivier. Om de stad was een muur gebouwd, die de stad moest beschermen tegen aanvallen. De straten waren smal, er was geen riool of stromend water. De kans op ziektes was groot. De meest huizen waren van hout.